Kilden til opgørelsen for de offentlige ansatte er det offentlige lønsystem. Perioden for opgørelsen er kvartalsvis, og tællingsenhederne er fuldtidsbeskæftigede og antal personer.

 

Opgørelsen af offentligt ansatte opdelt ved en funktionel fordeling er lavet for sektoren for offentlig forvaltning og service i nationalregnskabet, på baggrund af Classification of the Functions of Government (COFOG). Fordeling efter COFOG klassifikationen sker efter samme princip som i statistikken for de offentlige finanser og nationalregnskabet. Det er således i princippet en fordeling af ansatte på hovedkonti for Selvstyret og for hovedområdet/hovedafsnit for kommunerne. De pågældende regnskabskonti har en defineret funktion (COFOG-kode), hvor ansættelse af en person bliver henført til.

 

På baggrund af de ansattes aflønningsform er der lavet en opdeling af de ansatte i månedslønnede og timelønnede, samt i henholdsvis ledere og mellemledere, øvrig lønmodtagere og elever og lærlinge.

 

På baggrund af den formålsfordeling af regnskabskonti som anvendes ved de offentlige regnskaber, er de ansatte fordelt efter samme princip, således at fordelingen af ansatte sker efter de samme formålsprincipper som Landkassens regnskab og kommunernes autoriserede kontoplan.

 

Der er udarbejdet en fordeling af ansatte i forhold til arbejdsfunktionen (KISCO), hvilket er en fordeling med baggrund i International Standard Classification of Occupations (ISCO-08). Klassifikationen tager hensyn til stillingens niveau og funktion.

 

På baggrund af udtrækket fra lønsystemets overenskomstgrupper er der udarbejdet en tocifret overenskomstgruppering, som de ansatte er opdelt efter.

 

Metode for opgørelse af fuldtidsbeskæftigede og ansatte.

Antallet af fuldtidsbeskæftigede (ækvivaleret årsværk) bliver opgjort i forhold til den aftalte arbejdstid i et kvartal, hvilket for månedslønnede også inkluderer ferie. Arbejdstiden for en uge vil være 40 timer.  I et kvartal vil det være 520 timer for månedslønnede og 470 timer for timelønnede (fratrukket ferietimer, timelønnede modtagere feriegodtgørelse).

En ansat kan godt have et højere eller lavere timetal i et kvartal, end den normale aftalte arbejdstid. Ansatte vil i sådanne tilfælde blive optalt med et højere eller lavere fuldtidsbeskæftigelsestal end 1 i dette kvartal. Antallet af ansatte, med et højere timetal end det normale aftalte timetal, er dog begrænset.

Ved opgørelse af fuldtidsbeskæftigede i hele år, er der beregnet gennemsnit af de fire kvartaler for herved at opgøre årets gennemsnitlige fuldtidsbeskæftigede.

 

Der er ikke medtaget over-/merarbejde eller ikke-betalt fravær i opgørelsen, opgørelse er således opgjort efter aftalt tid. I dataudtrækket udgør over-/merarbejde i gennemsnittet i perioden 2009-2013 40 fuldtidsbeskæftigede, og ikke-betalt fravær udgør i gennemsnit 2 fuldtidsbeskæftigede.

 

Antal ansatte er opgjort som antallet af personer, der har været ansat i det givne kvartal. Der er således forskel på summen af antal ansatte i de to sektorer Selvstyret og kommunerne og det samlede antal ansatte i sektoren offentlig forvaltning og service. Personer, der er ansat i givent kvartal i begge sektorer, bliver kun talt med som 1 ved opgørelsen for den samlede sektor offentlig forvaltning og service.

 

Dette er også tilfældet ved samling af de fire kvartaler til et kalenderår, hvor den ansatte kun vil blive medtalt 1 gang. Ansatte bliver således ikke medtalt flere gange, selv når vedkommende optræder i mere end et kvartal.

 

Afgrænsning af institutioner og ansatte.

Det offentlige lønsystem som er kilden til opgørelsen omfatter i princippet alle de offentlige institutioners løndata. Der er dog enkelte offentlige institutioner, og enkelte selskabslignende enheder der ikke er med.

 

En sammenligning med statistikken for offentlige finanser, kan således kun ske for sektorerne Selvstyret og kommunerne. I publikationen er der således ikke medtaget ansatte i Staten, andre offentlige selskabslignende enheder eller selvejende institutioner.

 

I den overordnede sektor for offentlige forvaltning og service vil der kun blive lavet en opgørelse for sektorerne Selvstyret og kommunerne, hvilket i princippet sker efter samme afgrænsning som i statistikken for offentlige finanser. Nedenfor følger en tabel med de institutioner, der ikke indgår i opgørelsen.

 

Institutioner der mangler eller ikke er med i opgørelsen.

Institutioner der mangler i opgørelsen

Institutioner der ikke er med i opgørelsen

Inatsisartuts Bureau

Ombudsmandsinstitutionen

 

Offentligt ansatte i udlandet

Offentlige selskabslignende enheder

(Asiaq, KNR, Mittarfeqarfiit og Nukissiorfiit)

Statsansatte generelt (inkl. timelønnede)

(Arktisk kommando, Kriminalforsorgen i Grønland, Politiet, Retten i Grønland, Rigsombudsmanden, og lignende institutioner)

Selvejende institutioner (Selvstyre/kommunalt støttede)

Selvstyre-ejede aktieselskaber

 

Afgrænsningen af statistik for offentligt ansatte.

·         Tidsopgørelsen anvender den tidsperiode, hvori der er optjent løn i modsætning til en opgørelse efter udbetalingstid af løn.

·         Der er ikke medtaget selvejede institutioner (Offentligt støttede institutioner).

·         Der er ikke medtaget offentligt ansatte udenfor Grønland, og der er ikke medtaget ansatte i den danske stat.

·         Andre offentlige overførsler end dem der stammer fra løn/vederlag er ikke medtaget. (dvs. pension o.l. indgår ikke )

·         Vederlag og honorarer er ikke medtaget, hvis det ikke er tilknyttet en ansættelse med en månedsløn eller timeløn. (dvs. engangstillæg, bestyrelseshonorar, brandkorpsvederlag, kommunalbestyrelses vederlag, eftervederlag o.l. indgår ikke)

·         Vederlag til politikere er ikke anset for at være aflønning af aftalte timer. Politikere indgår derfor kun i det omfang, at de har aflønning fra andet arbejde i det offentlige og kun for disse timer.

·         Ansatte med mindre end 1. times arbejde er ikke medtaget. Tilsvarende er ansatte med mindre end 1 kr. i udbetalt løn ikke medtaget.

·         Der er ikke medtaget ansatte, der arbejder som selvstændige, og som derfor har modtaget betaling for udførte tjenesteydelser, hvilket for eksempel kan være freelance tolkeopgaver.

 

Begrebsforklaring

Sektor: Dette begreb er en skelnen mellem ansættelsen i Selvstyret eller i kommunerne.

 

Antal fuldtidsbeskæftigede: Dette er den ansattes udførte tid i et kvartal divideret med det normale aftalte timer i et kvartal. (ækvivaleret årsværk).

 

Antal ansatte: Dette er antallet af ansatte personer i et kvartal. En person kan optræde flere gange i et kvartal, hvis personen er ansat i flere forskellige funktioner, men ved sammentællingen af personen kun medtalt som 1.

 

Funktionel fordeling: Dette er en inddeling af den ansattes funktion i henhold til COFOG klassifikationssystemet. Jf. desuden statistikken for offentlige finanser for nærmere forklaring herom. offentlige finanser

 

Aflønningsform: Dette begreb skelner mellem om den ansatte er månedslønnede eller timelønnede.

 

Lønmodtagergruppe: Dette begreb dækker over et tilsvarende begreb udarbejdet af Danmarks Statistik (jobstatus-kode), som Danmarks Statistik anvender i den tilsvarende statistik. Formålet med variablen er, at opdele de ansatte i ledere og mellemledere, øvrige lønmodtagere og elever og lærlinge. Opdelingen sker efter stillingsbetegnelse og overenskomst. Opdelingen adskiller sig fra KISCO opdelingen ved at stillinger som mellemledere bliver tildelt samme betegnelse som ledere, samt at der er en adskillelse af elever og lærlinge i forhold til øvrige lønmodtagere. En nærmere definition af opdelingen ligger på Grønlands Statistik hjemmeside.

 

Offentlige regnskabers formålsfordeling (Regnskabsopdeling): Denne opdeling er udarbejdet med udgangspunkt i den formålsopdelingen som Selvstyrets og kommunernes regnskabsposter er fordelt efter.

 

Arbejdsfunktion (KISCO): Dette er opgørelse i forhold til den ansattes funktion og niveau. Der er anvendt en grønlandsk version af International Standard Classification of Occupations (ISCO-08). Klassifikationen ligger på Grønlands Statistiks hjemmeside, samt med de stillingsbetegnelserne fra den offentlige sektor, der er blevet benyttet til fordelingen. Fordeling af ansatte er primært gjort efter stillingsbetegnelser og sekundært efter overenskomster.

 

Overenskomstgrupperinger: Offentligt ansatte er tilknyttet en overenskomst, og en overenskomstgruppe. Der er taget udgangspunkt i denne fordeling. Der er dog af hensyn til overskuelighed lagt flere overenskomster sammen. Der er således lagt 191 overenskomstgrupper sammen til 30 overenskomstgrupperinger. 

 

Verificering af data.

Opgørelsen er afstemt i vides mulig udstrækning med lønningerne i offentlige finanser, herunder konti og ansættelsessted. En årsag til uoverensstemmelser er, at der kan ske en efterfølgende ompostering af løn, hvilket ikke altid kommer med i lønsystemets opgørelse. Ansættelsesforhold er endvidere blevet kontrollet i forhold til beskæftigelsesstatistikken for branchen Offentlig administration og service.

 

Fejlkilder.

Dækningsgraden for lønudtrækket er påvirket af at der er enkelte manglende institutioner i forhold til definitionen af sektoren Offentlig forvaltning og service (Selvstyret og kommunerne). De ansatte i de manglende institutioner medfører, at dækningsgraden er på ca. 99 % i forhold til en samlede fuldstændig opgørelse. Det er således vurderet, at der på grund af dataudtrækkets begrænsninger mangler ca. 43 fuldtidsbeskæftigede i forhold til en komplet opgørelse. Det vil fremover blive undersøgt, om det vil være er muligt at få de manglende institutioner med.

 

Lønreguleringer er en mulig fejlkilde. Fejlkilden er reduceret i denne opgørelse, hvilket dog betyder, at data for et kvartal først kan anses som endeligt, når det 4. kvartal er afsluttet for perioden året efter. Opgørelsen for et kvartal vil således være en foreløbig opgørelse, der først bliver afsluttet efter, at der er sket mulige reguleringer i det efterfølgende år.  

 

Alle opgørelser er udarbejdet ud fra lønsystemet, hvor der kan være regnskabsmæssig bogføring efterfølgende, der ikke nødvendigvis bliver medtaget i dataudtrækket. Det forventes dog, at disse fejlkilder er relativt begrænsede, og de har primært betydning for opgørelserne efter den funktionelle opdeling og regnskabsmæssige formålsopdeling af ansatte.

 

Der er for både de månedslønnede og de timelønnede mulighed for kvartalsvis sæsonvariation. Der er dog ikke foretaget sæsonkorrektion af data.

 

Offentliggørelsestidspunkt

En årlig opgørelse med kvartalsvis opdeling af ansatte, forventes at ske i juni måned, hvilket dog afhænger af om den nødvendige data bliver modtaget rettidigt.